Tommi Kalenius on tehnyt ja esittänyt lauluja jo 20 vuotta

Tommi Kalenius on kasvanut lauluntekijäksi monien vaiheiden rikastuttamana. Vuonna 2022 näitä vaiheita tullaan jakamaan konserttikiertueella, sosiaalisen median kanavissa ja uusilla julkaisulla.

Gospelmusiikin parissa uransa ja lauluntekijän matkansa aloittanut Kalenius saavutti varhain paikkansa kotimaisten lauluntekijöiden mielenkiintoisimpien tulokkaiden rintamassa. Tavoitteellinen tekeminen ja alkuaikojen yhteistyöt mm. Anna-Mari Kaskisen kanssa tuottivat lukuisia yhteislauluja, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa ympäri maan. Kalenius toimi nuoren seurakunnan veisukirjan 50-vuotisjuhlapainoksen toimittajana vuonna 2020. Sen myötä hän pääsi edistämään erityisesti nuorten lauluntekijöiden teoksia ja yhteiskirjoittamisen kulttuuria.

Oman tekijyyden ja oman äänen löytäminen eteni ikonisten lauluntekijöiden jalanjäljissä. Samaan aikaan nuoruusvuosien mustavalkoinen maailmankuva muuttui tarpeeseen löytää lauluihin inhimillinen, avara ja myötätuntoinen ääni.

Vuonna 2007 uusi sivu kääntyi, kun yhteistyö levytuottaja Pekka Ruuskan kanssa johti 11 vuotiseen ammattimaiseen lauluntekijyyteen ja kolmeen sooloalbumiin. Noiden vuosien aikana lauluja lennähti laajalti eri puolille kotimaan musiikkikenttää Jari Sillanpäästä, Pepe Willbergiin, Voice of Finland ja Idols -tähdistä Putous-hahmoihin.

Monipuolinen tekeminen ja co-writesessiot muiden biisintekijöiden kanssa avasivat ikkunoita moniin eri suuntiin, ja oma ilmaisu sai tuulta siipiensä alle.

Kalenius kommentoi:
”Sain kasvaa ensimmäisen Kaiku-jengin matkassa ja olla läheisesti vuorovaikutuksessa monien tekijöiden kanssa, jotka ovat tällä hetkellä jokainen löytäneet oman paikkansa musiikintekijöinä. Sitä on ollut tosi inspiroivaa olla mukana todistamassa. Merkittävimpänä yhteistyönä näiltä vuosilta alkoi yhteistyö Pekka Erosen kanssa, jonka kanssa kokoonnumme säännöllisesti tekemään kappaleita”.

Sooloalbumien tunnetuimmat singlelohkaisut ”Vieläkö Rakkaus Kantaa”, ”Me ollaan” sekä ”Gloria” kohosivat myös valtakunnallisten radiosoittolistojen kärkipäähän. Kuulijakunta laajeni ja se alkoi näkyä myös konserteissa. Luontaisena live-esiintyjänä tunnettu Kalenius on löytänyt oman yleisönsä.

Vahva tarve omaehtoiseen musiikintekijyyteen jatkui vuonna 2018, jolloin alkanut yhteistyö kirjailija-terapeutti Tommy Hellstenin kanssa sai alkunsa. Ensimmäisenä ”dialogikiertueena” toteutettu yhteisproduktio saavutti suuren suosion ja täytti salit Helsingistä Rovaniemelle. Yhteistyössä toteutetut kiertueet ”Kasvotusten” ja ”Kosketus” olivat osaltaan kristallisoimassa myös lauluntekijän omaa paloa synnyttää merkityksellisiä lauluja – sellaisia, jotka puhuvat ihmiseltä ihmiselle suoraan, ilman krumeluureja.

Vuoden 2022 aikana on aika avata muistojen kirjaa ja tuoda uudelleen esiin jotain unohtunutta, mutta tuttua. Samalla on mahdollista antaa väläyksiä jostain aivan uudesta.

”Uusien julkaisujen myötä matka lauluntekijänä jatkuu. Odotan sitä malttamattomana”, kertoo Kalenius.