Monitasoinen suurproduktio ”Elämänpuu” tuo hengellisen musiikin kentälle uusia klassikoita

Tommi Kaleniuksen säveltämä ja Jari Kekäleen sanoittama ”Elämänpuu” julkaistaan albumina, musiikkipitoisena äänikirjana, nuottikirjana (Sacrum) sekä lohdullisten laulujen konserttikokonaisuutena.

Raamatun psalmeja on laulettu kautta aikojen. Psalmit ovat Raamatun luetuimpia kirjoja ja ne ovat sanoittaneet inhimillisiä peruskokemuksia vuosituhansien ajan.  Elämänpuu-konserteissa kuullaan musiikillisia tulkintoja psalmien teemoista ja kuuntelija saa jo ennakkoon ensimmäisiä maistiaisia Suomen Pipliaseuran uudesta psalmien suomennoksesta. Lopulliset psalmikäännökset valmistuvat alkuvuodesta 2024, ja konserttikiertueen aikana kerätään palautetta käännöksestä.

Suomen Pipliaseuran ja Ohjelmatoimisto Kristallin tuottama suurproduktio tuo vuoden 2023 syksyllä hengellisen musiikin kentälle kiinnostavan uutuuden. ”Elämänpuu” nimeä kantava suurproduktio heijastelee ajattomia psalmitekstejä lohdullisiksi voimalauluiksi huipputaiteilijoiden esitteleminä.

Kyseessä on kokoelma rukouksenomaisia lauluja, jotka kutsuvat pysähtymään keskittyneesti, hiljentymään ja kuuntelemaan. 12 kappaleen kokonaisuudesta muodostuva produktio yhdistää uusien, valmisteilla olevien psalmikäännösten luonnoksia lauluntekijöiden tulkintoina luoden monitasoisen ja -muotoisen teoksen.  ”Elämänpuu” tuotetaan musiikkipitoiseksi äänikirjaksi, albumiksi sekä konserttikiertueeksi, joka toteutetaan syksyllä 2023 viidellä paikkakunnalla.

”Tällaisia kokonaisuuksia tehdään kerran kymmenessä vuodessa. Kyseessä on suuritöinen kokonaisuus,  joka yhdistää eri osa-alueita: taidetta, teologiaa, rukousta, terapiaa ja yhteisöllisyyttä. Saimme tähän alkusysäyksen jo 17 vuotta sitten tehdessämme ensimmäistä yhteistä psalmiteksteihin pohjautuvaa ”Ihmeellisesti tehty” teostamme.” , Tommi Kalenius ja Jari Kekäle kertovat.

 

”Ajattelimme, että tämä on oikea hetki nostaa niitä hengellisen taiteen ulottuvuuksia esille, joita se kätkee sisäänsä: lohtua, rohkaisua, yhteisöä ja toivoa. Niitä elementtejä juuri tässä kohdassa maailmanhistoriaa tarvitaan”. 

Piplian uudet psalmikäännökset ovat osa Vanhan testamentin VT2028-käännöshanketta, jossa raamatuntekstit käännetään alkukielestä mobiilikäyttäjille. Hanke on jatkoa Uuden testamentin UT2020-käännökselle, joka löytyy jo Raamattu.fi -verkkopalvelusta ja Piplia-sovelluksesta. Raamatunkääntäminen on suuren joukon sisällöllistä yhteistyötä. Psalmien kääntäjäparina toimii eksegetiikan asiantuntija Kirsi Valkama ja kieliasiantuntija Katja Seutu. Ekumeeninen ohjausryhmä ja Piplian muut asiantuntijat kommentoivat kaikki luonnokset. Suuri rooli on myös laajalla, samanaikaisella lukijatestauksella ja lukijoiden kielentajun ymmärtämisellä.

Ohjelmatoimisto Kristalli tuottaa konserttikiertueen viidelle paikkakunnalle syksyllä 2023. Kiertueella Tommi Kaleniuksen kanssa ovat esiintymässä mm. Matti Kallio (piano, haitari), Tanja Torvikoski (laulu) sekä Teri Mantere (kitara, laulu).

Elämänpuu -konserttikiertue
29.9. Jyväskylä, Taulumäen kirkko
5.10. Seinäjoki, Törnävän kirkko
6.10. Oulu, Oulujoen kirkko
7.10. Tampere, Tuomiokirkko
8.10. Helsinki, Kallion kirkko

Lipunmyynti
Liput ennakkoon 24 € toimituskuluineen: www.tiketti.fi
Liput ovelta 25 €

Konsertit alkavat klo 19.00.
Kesto noin 1 h 45 min
Ovet avataan viimeistään 30 min ennen.

Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt: 
Ohjelmatoimisto Kristalli
Johanna Vauto
+358 45 114 6919
johanna@ohjelmatoimistokristalli.fi