Kotimaisen gospelin tarina Glow Festivalin innoittajana

Suomalaisen gospelin tarina on mitä kiinnostavin. Sen alkuhehku on syttynyt kotimaan kamaran lisäksi Namibiassa, jossa kaksi merkittävää lauluntekijäämme, Jaakko Löytty sekä Pekka Simojoki kasvoivat ja virittelivät soittimistaan ensisoinnut.

Suomalaisen gospelmusiikin tarina on lähtenyt pienestä alusta, mutta se on kasvanut omaksi merkittäväksi kulttuurikseen. Se on lähtenyt muutamien artistien omistautumisesta, josta on lopulta kasvanut vuosikymmenten elämäntyö. Se on lähtenyt rippileirien nuotioilta, joissa yhdessä on laulettu muun muassa Simojoen ja Löytyn tuttuja lauluja.

Gospelmusiikki juurtui Suomeen yhä vahvemmin julistavien gospelbändien, kuten Pro Fiden saattelemana. Gospelin sanomasta kertovien laulujen ympärille on muodostunut vuosikymmenten saatossa oma kulttuurinsa ripariveisuineen ja hittibiiseineen, jotka ovat kummunneet valtakulttuuriin gospelissa kasvaneiden tekijöiden kynästä.

Kotimainen gospelmusiikki ei kuitenkaan enää kuulu pelkästään rippileirinuotioille. Gospel Suomessa on kasvanut aikuiseen ikään. Tänä päivänä gospelia kuuntelee myös merkittävä aikuisyleisö ja uusi sukupolvi tekee tuloaan. Sama ikuinen sanoma kutsuu ja koskettaa edelleen. Pioneerisukupolven perintö elää. Mitä olisikaan kristillisten arvojen ympärillä sykkivä kulttuuri ilman musiikkia? Musiikki on se, mikä yhdistää ja luo identiteettiä.

Glow Festival kokoaa ja yhdistää ihmisiä eri sukupolvista ja eri taustoista. Tutut laulut luovat nostalgiaa, mutta pitävät myös gospelin liekkiä yllä. Nuotiolaulujen hehku on yhä voimissaan. Nokia Areenalla saadaan kokoontua isoimmalle nuotiolaulupaikalle ikinä.

Glow tarkoittaa loistaa ja hehkua. Se kuvastaa juuri sitä leirinuotion hehkua, mikä loistaa gospelmusiikin sanomaa. Nyt on aika tulla yhteen ja juhlia suomalaisen gospelmusiikin tarinaa, tekijöitä ja sanomaa. Nyt juhlitaan – isommin kuin ikinä.

Kiitollisin mielin tulevasta tapahtumasta,
Ellinoora Nkwentie, Glow Festivalin viestintätiimistä